STEVE McCORMICK – LOUISA

Artiest info
Website
facebook
 

Begin dit jaar kregen we hier de zesde studioplaat van de Amerikaanse folkzanger en songschrijver Steve McCormick voor het schrijven van een recensie toegestuurd. We vonden de folk-, blues-, country- en Americana-nummers op “Stars And Chandeliers” toen meer dan geslaagd en dat album wordt net als zijn vorige platen ten huize (valsam) nog regelmatig in de lade van de cd-speler gestopt. Deze artiest uit Los Angeles hoeft voor ons al een tijdlang niets meer te bewijzen en daarvoor mogen zijn selectieve muzikale invloeden van grootheden Steve Earle, Lowell George, Townes Van Zandt en Ry Cooder verantwoordelijk worden geacht.

We hadden wel niet gedacht dat we amper acht maanden na “Stars And Chandeliers” alweer een nieuwe plaat van Steve McCormick mochten verwelkomen. Toch is dat nu het geval want hieronder kunt u onze mening vernemen over zijn nieuwe acht songs bevattende album “Louisa” dat eigenlijk al op 24 juni op de platenmarkt is verschenen. De soulvolle funky titeltrack vertoont invloeden uit de ‘cajun’-muziek van New Orleans en u kunt het mooie nummer tekstueel volgen op bijgaande ‘lyrics’-video. Deze song stond trouwens voor het eerst al in 1989 op zijn toenmalige album “Colorline”.

Steve McCormick componeerde op zijn ééntje zes van deze acht nummers terwijl hij voor de bluesy song “My Sister” bijstand kreeg van Scott Tedder en hij voor het nummer “There Is Smoke” kon rekenen op wat hulp van co-componist Ralph Rivers. Steve was ook de opnameleider en de producer van dit in zijn eigen studio in Los Angeles opgenomen album. Vocale backings waren er van zijn levenspartner Heather Donavon en van Niki J. Crawford en Mark Joseph terwijl de baspartijen gespeeld werden door Ricky Cortes en Chris Alexander en de drumvellen beroerd werden door Mario Calire en Phil Bass. Extra gitaarspel kwam er via Tom Alane, Eddie Batos speelde op accordeon en wasbord en Arlan Oscar nam plaats achter de toetsen van de keyboards.

Twee van de langstdurende songs op “Louisa” lijken ontsproten te zijn aan leuke jamsessies in de opnamestudio. “Wide Horizon” en “No Easy Way Out” duren allebei zo’n zes minuten en twintig seconden en zijn ruim georkestreerd. De Bayou-blues krijgen we aangeboden in het nummer “There Is Smoke” waarin Steve McCormick zijn kunsten als slidegitarist etaleert in een knappe solo. “What Are You Afraid Of?” is anderzijds een knap gezongen ballad, de enige op dit album. In andere nummers zoals “Spend Some Time” en “Tie Me Up” zijn de songteksten een beetje ondergeschikt gehouden ten opzichte van de zeer ritmische instrumentatie die de aandacht van Steve McCormick voor het muzikale aspect in zijn liedjes nog eens extra onderstreept. Vakmanschap en meesterschap zijn dan ook de gepaste definities voor de door diversiteit gekenmerkte platen van deze rasartiest.

(valsam)